Back to Question Center
0

Tanya Ahli Semalat: Bagaimana Menghapus Spam Referral Dari Google Analytics

1 answers:

Apabila mencari domain atau subdomain mana yang dipengaruhi oleh spam rujukan dalam Google Analitis, anda mungkin tidak mendapat laporan yang tepat sehingga anda telah melaraskan tetapan akaun anda. Kunjungan palsu atau hantu akan terus datang dari data Google Analytics bersejarah juga. Itulah sebabnya anda harus mengenali dan menyekatnya secepat mungkin - hydrotenseur rilastil.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, banyak webmaster dan ahli perniagaan melaporkan mengenai lawatan palsu dan spam rujukan. Ia kelihatan seperti spam rujukan semakin meluas setiap hari. Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk menyingkirkannya, yang Max Bell, seorang pakar teratas Semalt , telah menerangkan di bawah.

Laraskan tetapan Google Analytics anda

Cara pertama dan terbaik ialah menyesuaikan tetapan akaun Google Analitis anda. Anda mesti menyekat alamat IP yang mencurigakan dan mempunyai gambaran keseluruhan tentang sumber lalu lintas anda. Untuk ini, anda harus menyemak laporan Google Analytics anda setiap hari atau setiap minggu. Jika anda melihat bahawa data anda rosak dengan spam rujukan, maka inilah waktunya untuk menghapuskannya dari akaun Google Analytics anda sebelum laman web anda dipotong atau diharamkan oleh enjin pencarian .

spam rujukan hantu dan spam rujukan crawler

Terdapat dua jenis spam rujukan: spam referral hantu dan spam rujukan crawler. Spam ramuan hantu merujuk kepada penggunaan Google Analytics untuk menunjukkan bilangan kunjungan palsu laman web anda diterima. Mereka tidak tulen dan tiada kaitan dengan kandungan anda. Sebaliknya, mereka memberikan anda angka peratus pulangan peratus kerana tiada siapa yang membaca artikel anda dan hanya berpura-pura melawat tapak anda. Keputusan mereka tidak tepat kerana anda tidak menerima lalu lintas tulen..Salah satu cara terbaik untuk menghalangnya ialah mengelakkan laman web seperti darodar.com, social-button.com, dan hulfingtonpost.com.

Spam referral crawler adalah bot yang melayari laman web anda tetapi tidak berminat dengan kandungan atau laman web anda. Mereka bertujuan untuk mengindeks laman web anda dalam hasil enjin carian. Sama seperti spam rujukan hantu, spam rujukan crawler ditunjukkan dalam laporan Google Analytics, tetapi kebanyakannya tidak berbahaya. Contoh terbaik adalah terbaik seo solutions.com dan buttonsforwebsite.com. Anda boleh menyingkirkan spam rujukan crawler dengan mengelakkan perkhidmatan yang ditawarkan di laman web ini.

Segmen Lanjutan

Anda boleh dengan cepat mengeluarkan spam rujukan dengan melaraskan dan membuat segmen canggih dalam akaun Google Analytics anda. Untuk ini, anda harus terlebih dahulu menyemak jenis kunjungan yang anda terima. Pastikan mereka sah, dan jika mereka tidak tulen, anda perlu membuat penapis untuk menyingkirkannya. Sebagai alternatif, anda boleh membuat segmen dan menetapkan tetapan ke Segmen Lanjutan sebelum menutup tetingkap. Anda tidak sepatutnya lupa memberikan nama yang betul kepada semua segmen supaya anda mengelakkan kekeliruan pada masa akan datang.

Adalah baik untuk membuat segmen khusus untuk menapis data dari akaun Google Analitis anda. Pastikan mereka benar-benar dialih keluar dari domain rujukan spam supaya anda dapat menyelesaikan masalah anda dalam beberapa minit. Dengan proses ini, anda boleh menurunkan kadar lantunan anda dan dapat meningkatkan kualiti trafik laman web anda .

November 29, 2017