Back to Question Center
0

Semalt Memperkenalkan Virus Facebook Bahawa Anda Perlu Takut

1 answers:

Jika anda secara tidak sengaja menerima mesej dari MySpace atau Facebook bahawa akaun anda terdedah kepada virus, itu mungkin Facebook yang datang melalui e-mel yang dihantar kepada anda melalui rakan. Rakan palsu itu menjemput orang ke media sosial dan meminta mereka untuk melihat video atau gambar tertentu mereka. Jason Adler, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt , memberi amaran bahawa sebaik sahaja anda mengklik URL mereka, komputer anda dijangkiti oleh Facebook - vps 5$.

Apakah virus Facebook?

Virus Facebook menembus peranti komputer anda melalui pemain Flash sebaik sahaja anda melihat video yang mencurigakan. Kemudian, virus menyerang fail berbeza sistem komputer anda dan berubah menjadi cacing berbahaya, diikuti oleh kedatangan botnet.

Cacing rangkaian ini menyerang platform Mac OS X, Linux dan Microsoft Windows dalam jumlah yang besar. Sasaran utamanya adalah pengguna Skype, Yahoo Messanger, MySpace dan Facebook, tetapi virus kadang-kadang menyerang laman web dan e-mel ID yang dimiliki oleh Yahoo Mail, AOL Mail, dan Gmail.

Jika anda menerima e-mel yang mencurigakan di mana anda diminta untuk melihat video tertentu, dan anda tidak tahu apa-apa tentang pengirim, anda diminta untuk memadamkan e-mel itu dengan serta-merta dan tidak mengklik pautan mereka pada sebarang kos. Pakar teknologi mendakwa bahawa virus Facebook telah menjangkiti ratusan hingga ribuan peranti komputer setakat ini. Ia dipaparkan dalam bentuk tingkap pop timbul palsu dan menggunakan program terbina dalam untuk menyerang peranti anda..

Menurut McAfee Security, virus Facebook akan menuntut produk yang boleh dimuat turun ke sistem komputer anda dan cuba menarik anda dalam beberapa cara. Nama perkhidmatannya adalah Pengurus Akaun Keselamatan yang dimuatkan pada peranti anda dan mencuri maklumat sensitif, merampas kata laluan dan nama pengguna laman web.

Elakkan kekacauan ini

Adalah penting untuk mengelakkan kekacauan ini, dan itu hanya mungkin apabila anda menjauhi e-mel yang mencurigakan dan lampirannya. Anda tidak sepatutnya mengklik video yang dihantar ke peti mel anda oleh beberapa rakan Facebook. Serangan Facebook terutamanya datang dalam bentuk e-mel yang berjudul, "anda harus menjauhkan diri dari saya," "apa yang sebenarnya ini," dan sebagainya. Adalah penting untuk menutup tetingkap atau memadam e-mel yang mencurigakan kerana mereka tidak ada kaitan dengan realiti. Jika anda menerima e-mel sedemikian, adalah tanda jelas bahawa zombie telah menyerang komputer atau profil media sosial anda.

Ikut dasar Facebook

kiriman Facebook berpuluh-puluh petua dan arahan mengenai bagaimana untuk menghilangkan virus Facebook. Walaupun memasang program antivirus, anda perlu mengubah tetapan media sosial anda. Adalah penting untuk menyembunyikan ID Facebook anda dan jangan mendapatkan carian oleh enjin carian .

Mengikut anggaran, virus ini telah menjangkiti lebih 110 juta akaun Facebook setakat ini, dan laman media sosial memenangi tuntutan $ 870 terhadap orang yang dipersalahkan kerana menyerang akaun pengguna dan mencetuskan kekacauan di internet. Virus ini telah menggodam banyak akaun pengguna dengan menembusi e-mel dan profil media sosial mereka. Ia juga boleh menyerang keputusan enjin carian anda dan mengarahkan anda ke tapak yang tercemar.

November 29, 2017