Back to Question Center
0

Petua Dari Semalt Pada Menghapus Rujukan Spam Dari Analitis

1 answers:

Bilangan rujukan spam di web hari ini terus meningkat. Sesetengah agensi yang terlibat dengan laman web klien telah melaporkan insiden di mana beberapa rujukan spam muncul di laporan Google Analytics mereka. Ia adalah penting untuk mengambil langkah-langkah yang membantu memadamkan spam rujukan secepat mungkin daripada laporan analisis. Mereka adalah sumber kecerobohan dalam statistik prestasi, menyebabkan salah tafsiran operasi tapak. Ia juga menimbulkan risiko kepada pengguna yang melawat laman web ini - pc tempature monitor. Sebabnya ialah pengguna-pengguna ini mungkin mahu melawat laman perujuk dan akhirnya mendapat sistem komputer mereka dijangkiti virus atau trojan.

Terdapat banyak cara untuk menghapuskan pautan spam untuk laporan Google Analytics. Setiap teknik ini mempunyai merit mereka, tetapi kaedah berikut yang dinyatakan oleh Artem Abgarian, Pengurus Kanan Kejayaan Pelanggan Semalt , dipercayai paling berkesan. Ia akan mengurangkan kebanyakan risiko yang dikaitkan dengan spam rujukan.

Untuk memulakan proses, buka profil Google Analitis anda, dan pilih paparan yang akan digunakan oleh penapis penapis. Sentiasa ingat untuk membuat pandangan baru apabila melaksanakan penapis dan meninggalkan yang tidak diisi untuk bertindak sebagai sumber data mentah, dan titik sandaran jika ada masalah di bawah garis.

1. Bot penapisan

Ini adalah ciri baru dalam Google Analytics yang menapis beberapa tontonan bot pada laporan analisis..Ia tidak memadamkan spam rujukan secara keseluruhan, tetapi ia berfungsi sebagai titik permulaan yang baik. Pilih tetapan dari profil paparan yang anda mahu penapis. Di bahagian bawah halaman ini terdapat kotak pilihan yang terbuka, mendorong pengguna untuk mengecualikan semua lalu lintas dari bot yang diketahui dan labah-labah. Semak, dan kini anda sudah bersedia untuk pergi.

2. Menambah Pengecualian Rujukan

Ia agak mudah tetapi memerlukan sedikit usaha daripada penapisan bot. Dalam bahagian Admin di GA, pilih Semua Penapis, dan di bahagian atas adalah pilihan untuk membuat penapis baru (butang berwarna merah). Persediaan tahap akaun lebih mudah dilaksanakan dan dikelola. Ia hanya mungkin jika pengguna semasa mempunyai keizinan untuk mengedit dari webmaster.

Namakan penapis dengan nama deskriptif seperti "Keluarkan (Tapak)." Ia harus menjadi penapis tersuai dalam jenis penapis. Semak butang Kecualikan, dan dari menu lungsur dalam medan penapis, pilih "Rujukan." Tampalkan URL yang ingin dikecualikan dalam corak penapis. Tatal ke bahagian di mana pengguna memilih pandangan yang hendak menggunakan tetapannya. Klik pada satu dan tambahkannya ke senarai, kemudian klik Simpan.

3. Uji dan Sahkan

Ini adalah langkah akhir proses yang melibatkan pemantauan laporan Google Analitis untuk beberapa minggu ke depan untuk melihat apakah penyaring berfungsi. Adalah penting untuk memasukkan notasi pada permulaan proses ini yang menunjukkan mengapa terdapat banyak lalu lintas sebelum penapisan bermula. Sekiranya terdapat beberapa perubahan positif yang kelihatan, maka kini selamat digunakan penapis ke paparan utama. Terdapat senarai bot spam dalam talian yang panjang, dan yang baru ditambah setiap hari, untuk membantu pemilik tapak mengenal pasti data lalu lintas yang tidak wajar dan bandingkan dengan apa yang ada dalam senarai.

November 29, 2017