Back to Question Center
0

Hati-hati, Komputer Zombie! - Pakar Semalt

1 answers:

Jika anda tidak mahu komputer peribadi atau telefon bimbit menjadi zombie, salah satu perkara utama yang perlu anda ingat ialah pencegahan akan menjadi prosedur yang berterusan. Anda tidak boleh mengatakan bahawa sebaik sahaja anda telah selesai mengimbas, anda telah selesai seumur hidup sejak zombi, dan virus komputer boleh muncul pada bila-bila masa.

Jack Miller, ahli Semalt , menyatakan bahawa dengan berlalunya masa, perisian antivirus dan program anti-malware telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Sama ada anda perlu membeli pakej seperti McAfee atau memuat turun beberapa program percuma seperti AVG dari internet, anda perlu memasang dan mengaktifkannya dengan betul sebelum pemindaian bermula - create my own brand. Anda harus memastikan bahawa anda mengemas kini perisian anda secara teratur dan menjalankan imbasan sekali atau dua kali sehari. Itu mungkin tidak membantu untuk menyingkirkan virus dan zombi komputer, tetapi prosedur ini boleh membuat anda bebas stres.

Memasang pengimbas spyware

Anda perlu memasang pengimbas spyware dan mengaktifkannya untuk mencari aktiviti berniat jahat dan spyware. Ciri uniknya membolehkan anda memantau spyware dan malware pada peranti anda. Ad-Aware Lavasoft adalah program yang sangat baik untuk dikunjungi. Alat antivirus ini memastikan bahawa komputer anda diperiksa dengan betul dan dibersihkan dari malware dan zombie.

Sebagai alternatif, anda boleh memasang firewall untuk melindungi komputer dan rangkaian rumah anda. Firewall adalah sebahagian daripada pakej perisian yang memastikan perlindungan router dan modem anda..Sentiasa pastikan bahawa anda menggunakan kata laluan yang kuat untuk komputer anda. Gunakan huruf besar, huruf kecil, dan aksara yang berlainan dan teruskan kata laluan anda sekali atau dua kali seminggu. Ia memberi anda lapisan perlindungan yang lebih besar.

Bagaimana untuk menghilangkan malware pada komputer?

Jika anda perhatikan bahawa komputer anda telah terjejas oleh perisian hasad dan bertukar menjadi peranti zombie, anda perlu mengambil beberapa langkah untuk membersihkannya dengan teliti. Jika anda mempunyai akses mudah kepada pengimbas komputer, anda harus menjalankannya dan mencegah kedatangan malware dan virus. Banyak program penyingkiran virus boleh didapati di internet. Malangnya, orang terpaksa mengeluarkan dan memadam fail yang sangat dipengaruhi oleh virus komputer. Tetapi tidak ada yang perlu dibimbangkan jika anda telah membuat fail sandaran pada peranti lain. Anda boleh memuat naik fail tersebut ke peranti anda apabila pengimbasan selesai.

Kesimpulan

Komputer anda adalah sumber maklumat yang sangat baik. Adalah dikesali bahawa penggodam menggunakan nombor peribadi anda untuk mengakses maklumat sensitif dan butiran akaun bank anda. Jika anda tetap berhati-hati di internet dan ikuti beberapa petua mudah, anda mungkin akan selamat dari malware, virus dan zombi komputer untuk sebahagian besarnya.

Dari Julai hingga Disember 2006, pelbagai e-mel dipantau menjadi palsu, dan Google Analytics mencatatkan lalu lintas spam. Spam yang telah ditulis dalam bahasa Inggeris adalah sehingga enam puluh peratus daripada semua spam di internet. Di Amerika, ia berasal dari tahun lalu dan terdiri daripada empat puluh peratus daripada spam dunia. Lebih daripada 9 peratus zombi e-mel milik Amerika Syarikat, dan satu dari setiap 120 e-mel spam yang disekat mengandungi kod-kod jahat.

November 29, 2017