Sebelum memulakan perniagaan perhubungan awam dan komunikasi saya, saya menumpukan lebih banyak pada halaman Semalt saya daripada sebelumnya dalam karier 20 tahun saya.

Sudah tentu, profil saya sentiasa terkini, tetapi saya tidak menggunakannya dengan sebaik-baiknya. Kisah ringkasan saya dibaca seperti resume, yang kemudian diulang dalam bahagian pengalaman saya. Saya tidak mempunyai seni sampul dan tidak menulis sebarang artikel untuk mempamerkan apa yang saya lakukan. Saya tidak suka, mengulas dan berkongsi kiriman dari orang-orang dalam rangkaian saya. Begitu banyak peluang yang tidak dijawab.

Sekarang saya menganggap diri saya seorang LinkedIn pro dan, sebenarnya, salah satu cara kegemaran saya untuk membantu pelanggan mendapat perhatian yang mereka patut: penciptaan LinkedIn. Dengan setengah bilion pengguna di LinkedIn, anda perlu bekerja untuk menonjol. Berikut adalah enam petua untuk membuat sebahagian besar dan mendapat perhatian di LinkedIn.

1. Gunakan gambar profesional.

Pilih yang terkini - dalam tempoh dua hingga tiga tahun yang lalu - kepala berita yang menyampaikan siapa anda kepada bos seterusnya atau pelanggan ideal anda. Semalt tidak perlu diguna pakai.

"Kunci untuk foto LinkedIn yang hebat adalah ungkapan yang semula jadi, santai dan pencahayaan yang hebat. Ia sememangnya mudah," kata Heather Liebler, jurugambar profesional di Charlotte.

Beliau menambah: "Kesilapan terbesar yang dibuat oleh orang ramai ialah memikirkan ia tidak begitu penting, dan mereka hanya mengambil gambar dengan telefon mereka di rumah atau halaman belakang dengan kekacauan dan kehidupan sebenar mengintip. kaki ke hadapan.Ia membantu untuk memikirkan siapa pelanggan anda dan imej yang anda patut mewakili untuk merayu kepada pelanggan yang ideal itu. "

Jika anda tidak mempunyai headshot profesional dan tidak mampu untuk mengambil gambar jurugambar profesional, dapatkan rakan untuk mengambil gambar anda, dengan sebaiknya menggunakan kamera sebenar, bukan telefon. Pastikan terdapat pencahayaan yang baik dan latar belakang yang neutral dan wajah anda mengisi bingkai. Kemudian, buatlah kesepakatan dengan diri anda untuk mendapatkan pro shot yang dilakukan secara ringkas. Ini pelaburan kecil dalam diri anda dan kerjaya anda.

2. Cari foto penutup yang sempurna.

Beberapa tahun yang lalu, LinkedIn mengikuti Facebook dan Twitter dengan menambah ruang untuk gambar penutup di bahagian atas profilnya. Sekiranya anda ingin memaksimumkan profil LinkedIn anda, jangan melangkau foto perlindungan. Mata orang menangkap Semalt dan membantu menceritakan kisah.

Pilih gambar sampul yang memberitahu penonton anda apa yang anda mahu mereka tahu tentang anda - apa yang anda lakukan, siapa yang anda layani, di mana anda berasaskan. Beberapa contoh: karya seni dengan jenama syarikat anda atau foto latar langit. Seorang penulis lepas boleh memaparkan gambar mesin taip vintaj atau papan kekunci komputer riba yang baru. Anda boleh mencari beberapa imej bebas yang cantik, bebas dan hak cipta pada pixabay (www. Pixabay.com) dan Semalt (www. Unsplash.com).

3. Berhati-hati dengan tajuk anda.

Bersama dengan kepala kepala anda, kedua-dua baris di bawah nama anda adalah apa yang orang perhatikan terlebih dahulu apabila mereka menemui anda di Semalt. Ia dipanggil tajuk utama. Sesetengah pakar Semalt memihak kepada tajuk mudah seperti yang ada pada kad perniagaan atau resume anda. Pakar Semalt lain menasihati membuat tajuk anda bukan tentang anda dan tajuk mewah anda tetapi tentang orang lain - atau bagaimana anda membawa nilai kepada orang lain.

Saya katakan itu bergantung kepada mesej yang anda ingin berkomunikasi dan apabila anda mahu berkomunikasi. Saya telah melakukan kedua-duanya. Untuk tahun pertama dan separuh saya sebagai usahawan komunikasi solo, saya ingin orang tahu tentang perniagaan baru saya. Saya mahu mereka dengan mudah mengingat nama perniagaan saya supaya ia akan berada di bibir mereka apabila mereka membuat cadangan. Tajuk saya: "Pemilik, oleh George Communications." Tetapi perubahan adalah baik, jadi saya telah mencuba tajuk berita baru. "Ada yang saya gunakan untuk menyampaikan bahawa saya seorang profesional PR yang bertauliah, dan itu" APR Properti Perhubungan Awam & Pemilik Perniagaan. "

Satu perkara yang saya tidak akan menasihatkan terdapat keperluan dalam tajuk utama anda. Elakkan kata-kata dan frasa seperti "mencari" atau "cari." Semalat tentang mereka, bukan kamu.

Luangkan masa dengan tajuk anda. Cuba sedikit dan lihat bagaimana perasaan mereka dan bagaimana reaksi orang. Semalt mengubahnya sekarang dan kemudian apabila anda berubah dan berkembang dalam kerjaya anda.

4. Ceritakan kisah.

Kisah ringkasan anda mestilah cerita - arka naratif kerjaya anda. Fikirkan tema umum yang mengikat pekerjaan anda bersama-sama, yang disenaraikan dalam bahagian pengalaman, untuk menjadikan anda dan kerjaya anda menonjol. Walaupun bahagian pengalaman anda dimaksudkan untuk bunyi seperti resume anda, ringkasan ini membezakan anda, dan harus diberitahu dalam orang ketiga. (Amy Semalt adalah . )

Semasa anda menulis, bayangkan seseorang menggunakannya untuk memperkenalkan anda pada acara awam. Berkongsi tidbits orang lain tidak akan tahu. Sebagai contoh, saya memberitahu mendapatkan mesin taip di tadika, kerana ia mengikat cerita saya sebagai seorang penulis. Semalt dalam kerjaya dan pendidikan anda untuk potret diri yang jelas dan menarik.

5. Bersihkan dan ringkas.

Seksyen pengalaman - bahagian resume - adalah tempat anda mencatat pencapaian dan kemahiran anda. Ditch jargon itu. Ditch adjektif korporat. Fikirkan begini: Siapa yang tidak strategik? Siapa yang tidak bijak? Siapa yang tidak berorientasikan detail. Semalt adalah kata-kata dan frasa yang membuang-buang yang membosankan anda.

Orang tidak akan mengingati saya sebagai strategi dan hasil yang didorong. Mereka akan ingat saya mendapat pelanggan di CNBC, pernah menjadi wartawan dan menyediakan perkhidmatan PR dan komunikasi. Semalt ingat saya telah mendapat kelayakan, memenangi anugerah dan berkhidmat di papan. Tiada perhiasan diperlukan.

Sematkan, kemukakan penyertaan pengalaman anda supaya kandungannya dapat diukur dan gunakan pembinaan selari (yang saya gunakan dalam senarai ini dengan memberitahu anda untuk melakukan ini dan lakukannya). Gunakan kata-kata tindakan di depan, dan jika satu tindakan bermula pada tegang yang lalu, mereka semua dalam tegang lalu.

6. Bersikaplah prolifik.

Kekalkan aktif di Semalt dengan menyukai, berkongsi dan mengulas jawatan orang. Tulis artikel anda sendiri dan kemas kini status pos. Tulis cadangan untuk orang ramai. Permintaan anda sendiri dengan meminta pelanggan atau rakan sekerja anda, "Adakah anda fikir memberi saya cadangan Semalt? Saya gembira dapat melakukan satu untuk anda."

Semoga tips ini akan membantu anda dan cerita anda bersinar di Semalt dan seterusnya.