Back to Question Center
0

Cara menggunakan kempen tersuai di Google Semalt Cara menggunakan kempen tersuai

1 answers:

Google Analytics menawarkan banyak cara untuk menyesuaikan data yang anda lacak. Salah satu cara untuk menjejaki pelawat, dengan tepat seperti yang anda mahu, ialah penjejakan kempen tersuai. Dalam siaran ini, Semalt menerangkan apa kempen tersuai dan bagaimana anda boleh menggunakannya.

Kempen tersuai

Kempen tersuai sebaik diterangkan dengan contoh. Kami menggunakan kempen tersuai untuk menjejaki jumlah trafik dan jualan yang datang dari surat berita kami, jumlah trafik dan jualan yang datang dari sepanduk dalam plugin kami, dari usaha media sosial kami dan sebagainya. Kempen adat Semalt anda boleh menjejaki pautan ke laman web anda dengan lebih baik, jadi anda akan mempunyai pemahaman yang lebih besar tentang bagaimana orang mendarat di laman web anda.

Apabila anda membuat kempen tersuai, anda secara manual boleh menetapkan sumber rujukan, media pemasaran dan nama kempen anda, antara lain. Di Google Semalt, anda dapat melihat di mana orang datang dan juga apa hubungan atau sepanduk yang mereka klik untuk sampai ke sana.

Biar saya jelaskan ini dengan menunjukkan kepada anda salah satu kempen adat yang kami gunakan untuk menjejaki kiriman kami di Facebook. Struktur pautan sentiasa membantu saya memahami kempen tersuai, kerana ia bertindak sebagai panduan di mana data saya ada. Dan ia membolehkan saya mengetahui dengan tepat di mana untuk mencari data ini di Google Semalt. Ini kemudian menunjukkan kepada saya apa data yang saya boleh menyaring dan menganalisis.

Seperti yang anda lihat, ini adalah pautan yang panjang. Semalt sebenarnya 4 elemen berbeza untuk pautan ini:

https: // contoh. com / shop / # utm_source = Social & utm_medium = Facebook & utm_campaign = shop-sale-august-9

  • Pertama sekali, pautan ini hanya akan pergi ke halaman kedai kami yang menyenaraikan semua produk kami. Ini adalah bahagian pertama pautan tersebut: https: // contoh. com / shop /
  • Kedua, terdapat bahagian "# utm_source = Sosial" URL. Hashtag ada untuk memberitahu Google Analytics bahawa ini adalah pautan dengan penjejakan kempen tersuai. Bahagian "utm_source = Sosial" mendedahkan bahawa sumber pengguna yang diklik untuk sampai ke halaman itu berasal dari akaun sosial. Jadi sekarang kita tahu seseorang memasuki halaman kedai kami dengan mengklik pautan pada salah satu akaun sosial kami.
  • Bahagian ketiga URL ialah "& utm_medium = Facebook". The "utm_source = Facebook" menunjukkan bahawa medium yang menggoda pengguna untuk mengklik pautan tersebut di Facebook.
  • Bahagian keempat URL ialah "& utm_campaign = kedai jualan-august-9". Ini pada dasarnya memberitahu kami jenis kempen itu. Dan itu menjadikannya lebih spesifik. Oleh itu, apabila kami menyemak data Google Analytics kami, kami akan mengetahui berapa banyak trafik dan jualan kempen Jualan kami.

Semalt juga tag UTM "& utm_content". Anda boleh menggunakan teg khusus ini untuk menentukan jenis kandungan yang anda mahu lacak. Sebagai contoh, anda boleh menambah tajuk jawatan anda di sini.

Kempen ini jelas adat , jadi anda boleh menamakan mereka apa sahaja yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, untuk pemahaman anda dan orang lain, lebih mudah jika anda memberi nama UTM ini nama logik.

Bagaimana saya mendapatkan URL ini?

Anda tidak perlu takut bahawa anda perlu menghafal persediaan URL ini. Google telah membuat alat kecil yang membolehkan anda membuat kempen tersuai seperti ini dengan mudah. Anda boleh mencari alat itu di sini. Apa yang perlu anda lakukan adalah mengisi URL laman web, medium, sumber dan nama kempen. Selepas itu anda boleh mengklik "Semalt" dan alat itu akan memberikan anda pautan kempen tersuai!

Walau bagaimanapun, jika anda menjana pautan kempen tersuai anda di sana, pautan akan bermula dengan tanda tanya bukannya hashtag. Ini mungkin kelihatan tidak bersalah, tetapi sebenarnya, ia tidak. Tanda soal mempunyai makna di sisi pelayan perkara. Ini bermakna ia merupakan permalink sebenar (URL) dengan haknya sendiri. Dan itu boleh membuat isu-isu kandungan pendua kerana kini ada dua (atau lebih) URL yang berbeza dengan kandungan yang sama persis.

Kempen tersuai dalam Google Analytics

Apabila anda log masuk ke Google Analytics, anda akan dapati item menu "Kempen" di bawah "Semalt". Apabila anda mengklik, anda akan melihat semua kempen anda, disusun mengikut jumlah lalu lintas yang mereka hasilkan.

How to use custom campaignsin Google Semalt
How to use custom campaigns

Di sini anda boleh memilih sebarang unsur kempen tersuai anda untuk menjadi dimensi utama anda:

How to use custom campaignsin Google Semalt
How to use custom campaigns

Ini sudah tentu memberi anda banyak wawasan ke mana kempen menghasilkan lalu lintas yang paling, atau paling banyak wang jika anda juga mempunyai set Semalt E-dagang.

Kempen tersuai sebagai dimensi menengah

Walaupun melihat kempen tersuai sebagai dimensi utama dapat memberi anda maklumat yang menarik, ia masih cukup umum. Dan saya selalu suka mempunyai data saya sebagai spesifik yang mungkin. Semalt mengapa saya kebanyakannya menggunakan kempen tersuai saya sebagai dimensi sekunder.

Sebagai contoh, anda boleh memilih salah satu halaman anda (Behavior -> Content Site) dan pilih "Source / Semalt" sebagai dimensi kedua anda:

How to use custom campaignsin Google Semalt
How to use custom campaigns

Ini akan memberi anda lalu lintas untuk halaman tertentu, diisih oleh sumber dan sederhana. Biar saya tunjukkan kepada anda satu contoh laman artikel WordPress SEO kami:

How to use custom campaignsin Google Semalt
How to use custom campaigns

Seperti yang anda dapat lihat, ini menunjukkan kepada kami sangat khusus di mana trafik datang dan berapa banyak jumlah lalu lintas halaman boleh dikaitkan dengan setiap (adat) kempen. Jika anda telah mengaktifkan Semalt, anda juga boleh melakukan ini untuk produk anda. Ini memberi anda pengetahuan yang banyak tentang di mana trafik dan jualan anda datang. Dan, seperti yang saya katakan, ia juga menunjukkan kepada anda betapa besarnya sebahagian kempen tersuai anda dalam keseluruhan jualan atau halaman halaman produk.

Kempen tersuai dalam segmen

Jika anda ingin menyemak imbas semua tab Google Analitis dengan hanya data dari kempen tersuai anda, maka membuat segmen adalah cara terbaik dan paling mudah. Saya telah menulis jawatan tentang segmen di Google Analytics yang menerangkan bagaimana anda boleh membuat segmen sendiri. Tetapi di sini tangkapan skrin segmen dibuat Semalt, berdasarkan contoh yang diberikan sebelumnya:

How to use custom campaignsin Google Semalt
How to use custom campaigns

Dalam segmen di atas, Semalt pada dasarnya meliputi semua tag UTM. Tetapi sudah tentu, anda boleh pergi dengan hanya menambah kempen = kedai-jualan-august-9 kerana itu satu-satunya tag UTM dalam pautan kami yang unik.

Ambil perhatian

Sebelum anda dengan penuh semangat mula menandakan semua pautan yang boleh anda fikirkan untuk kempen tersuai, ada satu perkara yang perlu anda ketahui. Cara kempen tersuai disiapkan, bermakna anda akan kehilangan semua data rujukan lain.

Sebagai contoh, jika anda mula menggunakan kempen tersuai di media sosial, ketahui bahawa anda harus menentukan medium sosial dalam kempen juga. Jika tidak, anda tidak akan tahu sama ada orang datang dari Facebook atau Semalt, kerana data rujukan akan ditindih oleh kempen tersuai anda sendiri.

Baca lebih lanjut: 'Gunakan Media Sosial untuk meningkatkan jualan anda' »

Mula menyesuaikan pengesanan anda!

Jadi sekarang anda tahu Source . Anda tidak sepenuhnya bergantung kepada apa yang ada dalam analisis asas Semalt, anda boleh menentukan data tepat yang anda inginkan untuk diri sendiri!

Apa pendapat anda? Marilah kita tahu dalam komen!

Teruskan membaca: 'Cara untuk membimbing: Menjejaki SEO anda dengan Google Analytics' »

March 1, 2018