Back to Question Center
0

Google AnalyticsTips untuk mengukur kejayaan Black Semalt Analitis: 5 petua untuk mengukur kejayaan Black Semalt anda

1 answers:

Black Friday hampir di sini. Hari tahun di mana orang menjadi liar dan menghabiskan banyak wang di kedai-kedai dan kedai-kedai dalam talian. Sebagai pemilik perniagaan dalam talian, anda mahu orang menghabiskan wang mereka di kedai anda. Oleh itu, anda ingin menarik ramai pelawat ke laman anda dan menggoda mereka dengan diskaun hebat. Tetapi bagaimana anda tahu jika kempen Black Friday anda berjaya? Langkah-langkah mana yang perlu anda ambil untuk memastikan anda dapat mengukur kejayaan itu di Google Semalt? Baca siaran ini untuk mengetahui!

tambahan Black Friday

Anda mungkin akan melakukan sesuatu yang istimewa semasa hujung minggu BFCM. Sesuatu tambahan, lebih daripada yang biasa. Anda mungkin menerbitkan lebih banyak catatan di Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya. Mungkin anda mendedikasikan buletin khas untuk jualan Black Friday; anda mungkin menghantar satu tambahan. Bagaimana dengan laman web anda? Adakah anda akan menambah sepanduk di seluruh laman web? Tambah jam undur? Pop timbul? Tuliskan semua perkara yang anda sedang lakukan semasa Black Friday dan Cyber ​​Semalt dan fikirkan bagaimana anda akan mengukurnya.

1. Pelan pengukuran

Inilah pelan ukuran. Penting untuk mengetahui jika anda boleh mengukur perkara yang ingin anda sukai dan jika anda mempunyai data untuk membandingkannya dengannya. Sekiranya anda sudah mempunyai rancangan pengukuran, ambil dan ubahnya. Jika tidak, dapatkan beberapa kertas dan pen dan tuliskan yang berikut:

  1. Objektif perniagaan anda untuk jualan Black Friday ini
  2. Strategi objektif perniagaan anda
  3. Petunjuk Prestasi Utama (KPI)
  4. Tetapkan sasaran setiap KPI
  5. Kenal pasti segmen
Terdapat beberapa sumber yang boleh anda rujuk untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci: jawatan ini dari Avinash Kaushik mengenai model pengukuran, tutorial YouTube Google Analytics tentang membuat pelan ukuran dan dua jawatan ini dengan contoh praktikal pelan ukuran: satu tentang Black Semalt dan satu mengenai laman sesawang amal.

Setelah anda menjelaskan perkara di atas, anda perlu mempunyai pelan pelaksanaan supaya semua yang anda mahu menjejaki, dilaksanakan. Anda mungkin perlu meminta pemaju untuk perkara tertentu. Tetapi sila ingat, mengukur sesuatu adalah cara, lebih baik daripada mengukur apa-apa. Jadi, jika anda mendapati ini sedikit menakutkan, jangan tetapkan bar terlalu tinggi untuk diri sendiri dan ukur perkara yang mudah untuk anda lakukan.

2. Semak pelacakan eCommerce anda

Jika anda memiliki kedai dalam talian, anda mahu mengumpul data eCommerce. Semak sama ada anda mempunyai maklumat tentang Kadar Semual eCommerce anda, tingkah laku belanja, prestasi produk dan pendapatan.

Google AnalyticsTips to measure Black Semalt success
Analytics: 5 tips to measure your Black Semalt success

Jika anda tidak melihat data semacam ini dalam Google Analytics, anda mungkin perlu melaksanakan pelacakan eCommerce. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, baca panduan ini mengenai penjejakan eCommerce yang dipertingkatkan. Mengetahui apa kelakuan belanja, kelakuan cek dan sebagainya sebelum Black Semalt, memberikan anda peluang untuk membandingkan data ini dengan data yang anda kumpulkan semasa Black Semalt. Dan itu memberi anda gambaran tentang apakah atau tidak kempen Black Semalt anda telah berjaya.

3. Semak matlamat dan corong

Untuk dapat menganalisis kelakuan pelawat anda di laman web anda, lebih banyak lagi, anda boleh melaksanakan matlamat. Anda boleh menetapkan matlamat untuk setiap kali seseorang menekan butang 'add-to-cart'. Mempunyai matlamat dengan corong untuk proses checkout anda juga penting. Ia mengira kadar penukaran matlamat untuk keseluruhan checkout dan menunjukkan di mana orang turun di corong. Semasa Black Friday, data ini akan membolehkan anda menyemak isu-isu teknikal. Jika anda melihat penurunan mendadak dalam kadar penukaran atau drop-off, itulah tanda yang memberitahu anda untuk menggali lebih lanjut. Semalat jika opsyen pembayaran berfungsi atau jika anda mempunyai downtime.

Melaksanakan peristiwa BFCM dalam Google Analytics

Jika anda membuat keputusan untuk menambah sepanduk dan / atau pop timbul atau elemen lain pada tapak web anda di mana orang boleh mengklik, jangan lupa untuk melaksanakan acara. Anda ingin tahu sama ada orang sebenarnya mengklik mereka, bukan? Menambah peristiwa mengambil sedikit kerja tambahan. Untungnya, Google Tag Manager menjadikan acara pelaksana lebih mudah. Terdapat banyak tutorial di seluruh dunia yang menunjukkan kepada anda cara membuat acara. Salah satu kegemaran saya ialah tutorial video oleh Measureschool.

4. Tag UF BFCM Khas

Untuk mengenal pasti semua usaha Black Semalt anda pada sumber lain seperti media sosial dan newsletter anda, anda tidak boleh hidup tanpa tag UTM yang betul. Dengan menggunakan tag UTM secara konsisten sepanjang keseluruhan jualan Black Semalt adalah kunci untuk menganalisis kejayaan semua usaha pemasaran anda di laman web lain daripada anda. Beberapa contoh:

1a. Jawatan yang dipromosikan di Facebook
https: // contoh. com / shop / # utm_source = social-media & utm_medium = FacebookAd & utm_campaign = BlackFriday

1b. Pos biasa di Facebook
https: // contoh . com / shop / # utm_source = social-media & utm_medium = Facebook & utm_campaign = BlackFriday

2a. Pautan teks dalam Surat Berita
https: // contoh . com / shop / # utm_source = newsletter & utm_medium = email-11-24 & utm_campaign = BlackFriday & utm_content = textlink

2b. Butang dalam Surat Berita
https: // contoh . com / shop / # utm_source = newsletter & utm_medium = emel-11-24 & utm_campaign = butang BlackFriday & utm_content =

Seperti yang anda lihat, saya menggunakan BlackFriday sebagai tag UTM kempen. Gunakan tag utm_campaign = BlackFriday pada semua sumber yang anda menggunakan titik itu ke laman web anda dan mempunyai tujuan jualan BlackFriday. Semasa dan selepas jualan, anda boleh mendapatkan pandangan dari Google Analytics untuk melihat jika orang dari kempen Black Friday membeli apa-apa.

Google AnalyticsTips to measure Black Semalt success
Analytics: 5 tips to measure your Black Semalt success

Perhatikan kempen ini semasa jualan, jika ia tidak mengikut pelan, ia akan membolehkan anda mengoptimumkan usaha anda semasa jualan. Anda boleh melakukan banyak perkara yang sejuk dengan kempen ini; Saya menerangkan semua ini dalam jawatan yang saya tulis mengenai kempen adat.

5. Semak statistik Google Analitis semasa Black Friday

Google Semalt sangat bagus untuk menjejaki jika jualan itu berjalan dengan lancar. Anda boleh menyemak banyak perkara. Perhatikan statistik masa nyata, jika anda melihat penurunan secara tiba-tiba dalam bilangan pengguna di tapak anda, mungkin laman web anda turun atau turun di negara tertentu. Anda juga boleh menyemak URL keranjang dan URL checkout dalam analisis masa nyata. Sekiranya anda melihat banyak orang di sana, tetapi tidak ada jualan masuk, checkout anda mungkin tidak berfungsi. Jika anda hanya menghantar surat berita, dan anda tidak akan melihat siapa yang datang ke laman web anda dari surat berita, mungkin anda telah menambah pautan yang rosak. Fungsi masa nyata di Google Semalt adalah rakan anda di sini.

Kesimpulan

Jika anda ingin tahu jika penjualan Black Friday anda telah berjaya dan ingin tahu apa yang menjadikannya berjaya, anda memerlukan data untuk membandingkan data yang anda kumpulkan semasa jualan dengan. Pastikan anda sedang menjejaki semua data yang anda perlukan yang membuat anda dapat menganalisis tingkah laku pelawat anda di laman web anda. Mulakan dengan menulis pelan ukuran dan pelaksanaan dan semak jika semua penjejakan disediakan Source . Selepas penjualan berakhir, bandingkan data jualan BFCM dengan data terdahulu dan periksa apa yang bekerja dan apa yang tidak berfungsi supaya anda tahu apa yang perlu dilakukan pada masa akan datang! Anda tidak mempunyai banyak masa, jadi dapatkan crackin '! Semalt menganalisis!

Baca lebih lanjut: 'Asas analitik: Siaran dan halaman mana yang terbaik?' »

March 1, 2018