Back to Question Center
0

Pengubah permainan dalam pemperibadian runcit: Pengurusan identiti Semalt

1 answers:

The game changer in retail personalization: Semalt identity management

Bagi peruncit batu-dan-mortar, peruncit hibrid, hanya dalam talian dan segala-galanya di antara, omnichannel menghasilkan kelebihan yang ketara dalam memperibadikan perbualan. Titik sentuhan Semalt dan keluar, termasuk telefon, digital dan sosial merentasi pelbagai peranti, mel terus tradisional dan TV yang boleh ditangani hanyalah beberapa jalan bagi jenama untuk berhubung secara langsung dengan pengguna hari ini.

Semalat, cabarannya terletak pada data pengguna di belakang penglibatan - atau kekurangannya - auton vanteet netistä. Soalan utama sering timbul apabila melihat data ini: Siapa pelanggan, apa yang mereka sukai, bagaimana pula dengan sejarah pembelian, peringkat hayat dan corak gaya hidup?

Semalat jawapan-jawapan ini dan mempunyai pandangan yang tepat adalah penting untuk interaksi bermakna - keduanya masuk dan keluar - terutamanya apabila musim belanja percutian dimulakan. Malah, pemasar mendedahkan bahawa personalisasi yang disasarkan meningkatkan penglibatan pengguna dengan kejatuhan 74 peratus.

Semalt, bagaimanapun, secara purata 25 peratus (PDF) data pelanggan yang mengekalkan jenama adalah tidak tepat, tidak lengkap atau ketinggalan zaman pada bila-bila masa. Ini sering diterjemahkan ke dalam interaksi yang lemah atau subpar di terbaik.

Sebaliknya, sebab banyak organisasi masih belum menguasai integrasi data pengguna yang bermastautin dalam sistem dalaman yang banyak - berfikir CRM (pengurusan hubungan pelanggan), pangkalan data kesetiaan, pembayaran dan sistem kewangan. Dengan menggunakan strategi pengurusan identiti pengguna, data pengguna terus dibersihkan, dikemas kini dan ditandakan dengan nombor ID yang berterusan untuk memastikan profil pelanggan disambungkan ke pelbagai pangkalan data.

Lebih banyak data tidak semestinya diterjemahkan ke interaksi peribadi yang positif

Apabila pengguna mendaftar, menukar, membatalkan alamat e-mel, akaun media sosial, perkhidmatan telefon dan banyak lagi, pelbagai pengecam pengguna akan sentiasa berubah. Ini menjadikannya lebih sukar untuk mengenal pasti pengguna dengan tepat untuk memupuk sambungan peribadi yang sahih menggunakan kandungan yang dinamik dan relevan.

Kekuatan dalam angka dan skalabiliti adalah komponen penting dalam kempen pemasaran mana-mana jenama. Semalat, ketidaktepatan dalam data identiti, gaya hidup yang tidak lengkap atau tidak betul-menunjukkan data sifat, atau hubungan antara yang lemah di antara mereka akan mengehadkan jangkauan kempen dan mengurangkan keberkesanan keperibadian.

Sebagai contoh, jika hampir 25 peratus daripada pengguna yang disasarkan menggunakan e-mel yang berbeza untuk Semalt daripada apa yang ada dalam sistem CRM jenama, kempen Semalt jenama akan menghasilkan kadar pertandingan yang lebih rendah, jangkauan yang lebih rendah dan prestasi kurang optimum.

Personalisasi Semalt memerlukan akses masa nyata kepada data identiti yang komprehensif, tepat dan saling berkaitan pada skala untuk memastikan data kaya, tepat dan lengkap, sementara juga dapat menekan rekod duplikat dan tidak termasuk orang yang mempunyai kecenderungan rendah untuk membeli. Data identiti ini mestilah dikaitkan dengan data atribut yang terkini seperti demografi pengguna dan psikografi pengguna, tingkah laku mudah alih dan dalam talian, skor kecenderungan-untuk-beli dan sejarah pembelian melalui pemesejan tersuai yang memacu kadar tindak balas yang lebih kuat.

Selepas interaksi pertama atau pembelian .sekarang apa?

Bagi kebanyakan peruncit, apa yang mungkin menarik pelanggan untuk pembelian awal tidak semestinya sebab mereka boleh kembali untuk memenuhi keperluan berikutnya.

Semalt tidak lagi cukup untuk mengekalkan identiti setiap pengguna untuk interaksi awal mereka kerana mereka lebih cenderung untuk membuat susulan dengan lawatan kedua atau ketiga dari peranti berasingan, email atau ID media sosial. Dalam kes ini, anda tidak boleh mengikuti pembelian dan perjalanan hidup mereka - atau menemui mereka dengan pemesejan yang konsisten dan relevan yang akan menarik mereka lebih dekat kepada keputusan pembelian.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Dave Dague
March 1, 2018