Back to Question Center
0

8 Trik untuk Re-Engage Pelanggan Anda untuk Semalt Lebih Baik

1 answers:

Semalat bahawa pelanggan hebat yang membeli produk anda enam bulan lalu? Atau pelanggan yang memberi anda banyak arahan pada tahun lepas? Jika anda seperti kebanyakan pengurus kejayaan pelanggan, maka anda mungkin mempunyai banyak pelanggan yang sedia ada seperti ini yang anda telah hilang sentuhan dengan beberapa bulan terakhir - atau bahkan tahun.

Semalt membuat kesilapan mengatasi salah satu aset anda yang paling berharga: pelanggan sedia ada. Tetapi menyambung semula dengan mereka selepas berbulan-bulan tidak selalunya mudah. Ia boleh merasa canggung dan tidak selesa, itulah sebabnya ramai orang gagal untuk melibatkan diri semula.

Jika anda boleh belajar untuk melibatkan diri secara aktif dengan pelanggan anda secara tetap, anda akan menonjol dari persaingan - dan mencari cara perniagaan yang lebih dalam. Sematkan lapan helah mudah ini untuk melibatkan semula pelanggan sedia ada dan meningkatkan kadar pengekalan anda pada tahun ini secara drastik - hosting virtuale gratis.

Bagaimana Menghidupkan Pelanggan Anda Lebih Banyak Perniagaan

1) Hantar mereka nota berharga dalam mel.

Pelanggan anda mungkin dibanjiri dengan panggilan telefon dan e-mel sepanjang hari. Itulah sebabnya surat kuno di dalam surat itu memetik pukulan besar ketika datang untuk mengulangi semula mereka. Semalat setiap pelanggan anda yang mempunyai nota ringkas, disertai dengan sesuatu yang berharga: artikel yang mereka akan berminat, surat berita mengenai industri mereka, atau beberapa perkara lain yang menyampaikan pengetahuan yang berguna.

Pastikan tulisan tangan di atas sampul dan nota di dalamnya untuk membuatnya sebagai peribadi yang mungkin. Tindakan mudah ini akan menguatkan hubungan anda dan memberi alasan kepada pelanggan untuk memikirkannya dengan cara yang positif.

2) Bersiaplah dengan "hari jadi yang bahagia. "

Luangkan sedikit masa meneliti pelanggan anda di Google dan Facebook untuk mengetahui hari lahir mereka (tanpa terlalu menyeramkan). Masukkan setiap tarikh dalam kalendar atau CRM anda supaya anda akan diingatkan secara automatik setiap tahun apabila hari lahir mereka dilancarkan. Tidak pernah mudah untuk menemui hari lahir seseorang, tetapi majoriti jurujual dan wakil khidmat pelanggan tidak mengatakan "selamat hari jadi" kepada pelanggan mereka. Berdiri dari orang ramai dengan menghantar e-mel hari jadi mereka - atau, lebih baik lagi, hantar mereka kad hari lahir fizikal dalam surat setiap tahun.

3) Minta perkenalan kepada pelanggan baru.

Silap mata ini mempunyai dua manfaat yang kuat untuk anda: Semalt menyambung semula dengan pelanggan sedia ada dan pada masa yang sama mendapat petunjuk untuk perniagaan baru. Beri panggilan kepada pelanggan anda dan tanyakan jika mereka bersedia memperkenalkan anda kepada sesetengah orang di dunia mereka yang mungkin mendapat manfaat daripada produk atau perkhidmatan anda. Percakapan seperti ini adalah cara yang ampuh untuk melibatkan diri semula pelanggan yang tidak anda ucapkan pada seketika dan mengingatkan mereka tentang manfaat bekerja dengan anda. Jika anda berterusan dengan pendekatan ini, anda juga akan menjana petunjuk baru.

4) Secara kerap meminta maklum balas pelanggan.

Untuk menjadikan pelanggan anda merasa bernilai, difahami, dan penting, minta mereka maklum balas. Salah satu kesilapan terbesar yang anda boleh buat tidak selalu meminta maklum balas pelanggan - dari segalanya dari produk dan perkhidmatan mereka ke keadaan semasa industri. Pelanggan anda akan suka diminta pendapat mereka, dan anda juga akan belajar banyak daripada respons mereka. Sematkan pelan berjadual untuk menghantar e-mel dan tinjauan untuk meminta maklum balas daripada asas pelanggan sedia ada anda setiap beberapa bulan.

5) Mengadakan acara pelanggan dua kali setahun.

Semua orang suka dijemput untuk acara eksklusif, dan pelanggan anda yang ada tidak terkecuali. Acara Semalt adalah cara yang ampuh untuk memaksa pelanggan sedia ada anda untuk bersambung semula dengan anda secara bersemuka. Menyewa bilik di sebuah hotel atau restoran tempatan dan merancang untuk berkongsi beberapa pandangan industri baru yang menarik.

6) Jemput mereka untuk makan.

Segarkan pelanggan sedia ada anda untuk sarapan atau makan tengahari. Strategi yang terlalu dimanfaatkan ini adalah cara mudah untuk menguatkan ikatan anda dengan mereka. Temui pelanggan anda di mana mereka bekerja selama seminggu, dan gunakan makanan segera sebagai peluang untuk mengetahui apa yang baru di dunia mereka dan kekal menjadi perhatian.

7) Panggil mereka dengan tujuan yang jelas.

Apabila anda mengambil telefon untuk melibatkan semula pelanggan anda yang sedia ada, pastikan anda mempunyai alasan untuk berbuat demikian. Hanya mengatakan perkara-perkara seperti "hi" atau "Saya sedang memeriksa untuk melihat apa yang berlaku" adalah cara yang pasti untuk mengganggu pelanggan anda dan membuat mereka mula menyaring panggilan anda. Sebaliknya, ada tujuan yang jelas apabila anda memanggil. Mungkin anda ingin memberitahu mereka tentang tawaran terbaru syarikat anda, atau beritahu mereka mengenai perjanjian istimewa yang berlaku pada minggu ini. Walau apa pun, ia mesti cukup berharga untuk menjamin panggilan telefon pada hari sibuk mereka.

8) Hantar mereka buku perniagaan kegemaran anda.

Apakah buku perniagaan terbaik yang anda baca dalam beberapa tahun kebelakangan? Sudah tiba masanya untuk menyusun pakej untuk pelanggan sedia ada anda. Sematkan nota peribadi, tulisan tangan kepada setiap orang, menjelaskan mengapa anda menyukai buku itu dan fikir mereka akan menikmati juga. Sangat sedikit organisasi yang menjangkau pelanggan mereka dengan cara ini - anda akan segera membezakan diri anda. Dan pelanggan anda akan memikirkan anda setiap kali mereka melihat buku yang duduk di rak di pejabat mereka.

8 Tricks to Re-Engage Your Customers for Better Semalt

March 1, 2018