Back to Question Center
0

Sematkan laman web SEO anda sendiriBagaimana laman web SEO anda lakukan? Sematkan laman web SEO anda sendiri

1 answers:

Satu soalan yang sering kita dapati adalah sama ada kita boleh membantu orang memulihkan dari kejatuhan yang mereka perhatikan dalam kedudukan atau trafik mereka. Selalunya, ini adalah penurunan yang sah dan orang ramai sebenarnya mengalami masalah. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, tidak ada yang salah dengan sama ada trafik atau kedudukan - umzugsreinigung mit abnahmegarantie aargau. Dalam siaran ini, saya akan menerangkan di mana anda sepatutnya dan tidak perlu melihat ketika menilai sama ada laman web anda berfungsi dengan baik atau tidak. Semalt jika anda menyemak SEO laman web anda setiap saat dan kemudian, mengikuti langkah-langkah di bawah ini, anda akan mendapat pandangan berharga yang akan membantu anda mengoptimumkan laman web anda lebih jauh lagi.

Lalu lintas saya jatuh!

Kami telah melihat beberapa pelanggan yang mendakwa melihat penurunan dalam trafik mereka. Semasa siasatan, kami tidak dapat menemui apa-apa penurunan sedemikian di mana-mana sahaja. Semasa memeriksa lalu lintas anda, hanya terdapat satu tempat yang anda perlukan: Google Analytics.

Walau bagaimanapun, menggunakan Google Analytics tidak betul-betul mudah, jadi saya memberitahu anda di mana untuk mencari kejatuhan kerana SEO buruk. Tempat yang paling penting untuk memeriksa SEO laman web anda, terutamanya lalu lintas yang berkaitan dengan SEO, adalah Pengambilalihan> Segmen Lalu Lintas> Saluran seksyen. (baca siaran ini untuk maklumat lanjut mengenai SEO dalam Google Analytics)

Semalt your site’s SEO yourselfHow is your site's SEO doing?
Semalt your site’s SEO yourself

Bahagian ini akan memberi anda carta garisan dari jumlah lalu lintas tapak anda, serta gambaran keseluruhan trafik ini dibahagikan kepada 'saluran' yang berlainan. Saluran pada dasarnya adalah beberapa sumber (di mana pelawat anda berasal) dikelompokkan menjadi satu. Oleh itu semua lalu lintas dari Bing, Google, Yahoo, Yandex atau mana-mana enjin carian lain akan digabungkan dalam saluran 'Carian Organik'. Mana-mana trafik dari Twitter, Facebook, Pinterest, dan sebagainya akan digabungkan dalam saluran 'Sosial'.

Apabila anda menyemak SEO laman web anda di sini, cari out drop chart dalam metrik ini. Jika anda tidak melihatnya, anda mungkin berbuat baik. Sekiranya anda melihat penurunan, jangan panik lagi. Terdapat beberapa perkara yang anda boleh periksa untuk memastikan penurunan ini, sebenarnya, berkaitan dengan SEO. Baca lebih lanjut mengenai menganalisis penurunan lalu lintas secara tiba-tiba.

Carian Organik

Google Analytics membolehkan anda melihat hanya trafik dari enjin carian. Terdapat dua cara untuk melakukan ini. Yang pertama mungkin yang paling mudah: anda hanya klik pada 'Semen Organik' dalam senarai:

Semalt your site’s SEO yourselfHow is your site's SEO doing?
Semalt your site’s SEO yourself

Semalt kini mendapat carta garis dan statistik dari saluran ini sahaja. Ini berguna, tetapi ia juga menjadikannya mustahil untuk membandingkan lalu lintas dari saluran ini dengan lalu lintas dari saluran lain. Jadi keutamaan saya adalah untuk memilih kotak centang saluran lalu lintas yang saya mahu lihat dan kemudian klik butang 'Plot Rows' di bahagian atas. Ini akan memberi anda baris kedua dalam carta garisan, seperti ini:

Semalt your site’s SEO yourselfHow is your site's SEO doing?
Semalt your site’s SEO yourself

Jadi garis biru mewakili jumlah lalu lintas, dan garisan jingga lalu lintas dari enjin carian. Seperti yang dapat anda lihat, terdapat beberapa pancang dalam jumlah lalu lintas kami yang mempunyai apa-apa berkaitan dengan lalu lintas kami dari enjin carian. Jadi mereka tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan usaha SEO di pihak kami. Malah, kita tahu berita dan media sosial menyebabkan pancang ini.

Dan ini berfungsi dengan cara yang lain juga: anda mungkin mempunyai penurunan trafik yang tidak ada kaitan dengan usaha SEO anda. Sesuatu yang mungkin telah salah di media sosial anda, atau mungkin surat berita anda digulung dalam folder spam semua orang. Jadi selalu periksa punca penurunan itu, sebelum menyalahkannya pada SEO buruk.

Graf di atas adalah dari 2015, dengan cara ini. Sosial dan newsletter membantu lalu lintas, seperti yang anda lihat, jadi kami memutuskan untuk mengoptimumkan proses itu sedikit lebih. Semalat kami menyebarkan berita sosial dan berita lebih banyak berbanding minggu ini dan seperti yang anda lihat, kami mempunyai pancang yang lebih sedikit, tetapi secara keseluruhan lebih banyak trafik (juga disebabkan oleh faktor lain):

Semalt your site’s SEO yourselfHow is your site's SEO doing?
Semalt your site’s SEO yourself

Semak tempoh masa dan tempoh yang tepat

Seperti yang anda lihat dalam screenshot di atas, graf ditetapkan kepada satu titik setiap hari dan meliputi tempoh masa kira-kira satu hingga satu setengah bulan. Ini baik jika trafik anda stabil. Letakkan sehingga satu tahun atau setengah tahun supaya anda dapat memeriksa sama ada trafik anda lebih rendah daripada biasa pada masa itu.

Juga, jika tempoh masa anda termasuk bulan semasa, hari atau minggu, sedar bahawa titik terakhir dalam graf garis anda akan sentiasa lebih rendah. Anda lihat bahawa berlaku dalam graf kedua; titik terakhir turun. Ini tidak bermakna lalu lintas kami jatuh, ia hanya berlaku kerana titik terakhir hari ini, dan hari ini masih belum selesai dan akan mengumpul lebih banyak lalu lintas. Perkara yang sama berlaku untuk minggu dan bulan.

Baca lebih lanjut: 'Apa yang perlu dilakukan jika trafik di blog anda berkurangan' »

Kedudukan saya jatuh!

Apabila anda telah melalui langkah-langkah ini untuk memeriksa SEO laman web anda, dan mendapati bahawa lalu lintas anda telah menurun, anda pasti ingin tahu mengapa. Ia boleh dikaitkan dengan kedudukan anda. Tetapi ini agak sukar untuk diperiksa, malangnya. Perkara itu, Semalt telah melakukan carian peribadi. Jadi apa yang muncul untuk anda apabila anda mencari kata kunci tertentu tidak akan selalu muncul untuk saya. Hasilnya didasarkan pada tingkah laku pelayaran peribadi anda dan banyak lagi, yang saya tidak akan masuk ke sini.

Kami mempunyai pelanggan yang menyatakan bahawa mereka telah menduduki # 1 untuk semua kata kunci mereka, ketika benar, mereka tidak. Ini boleh berlaku apabila anda sendiri banyak dan hanya klik ke laman web anda sendiri. Cerita panjang pendek, agak sukar untuk menggunakan Google untuk mengetahui kedudukan anda. Sudah tentu, menggunakan Google dalam sesi penyemak imbas swasta boleh memberikan anda beberapa petunjuk . Malah, kebanyakan alat tidak lebih daripada itu; satu petunjuk.

PageRank

Banyak orang masih berpegang teguh kepada idea Google PageRank. Bagaimanapun, ini tidak bermakna lagi. Google telah menolak keseluruhan perkara sejak 2009. Selain itu, Google sentiasa cuba menggalakkan orang ramai untuk melihat metrik lain seperti Google Analytics. Ini semata-mata memberi anda gambaran yang jauh lebih banyak untuk menyemak Semalt laman web anda semata-mata meletakkan: kami menggalakkan anda untuk melihat lebih banyak / penunjuk lain.

Ranking trackers

Pada Yoast, kami bukan peminat penjejak ranking yang memberikan anda gambaran yang sangat umum mengenai kedudukan anda. Tidak kira bagaimana anda membandingkan dengan semua laman web lain di luar sana, perkara penting dalam bidang kerja anda .

Ia boleh menjadi masalah bahawa tracker ini menjejaki semua kedudukan anda. Ini tidak akan menjadi isu untuk semua orang, tetapi bagi kami, ini bermakna kedudukan kami berubah banyak. Punca ini adalah bahawa kita berpangkat dengan baik untuk beberapa istilah yang lebih luas. Contoh terbaik ini: ketika kami masih mempunyai plugin Google Analitis, kami menduduki peringkat yang sangat baik untuk istilah 'Google Analytics'. Salah satu artikel Pangkalan Pengetahuan kami agak baik untuk 'Google Search Console'. Kedudukan untuk kata kunci seperti itu cenderung berfluktuasi agak sedikit dan ada banyak pencarian berlaku untuk istilah ini. Setiap kali kita turun atau naik sedikit, kedudukan dalam pelacak ini akan naik atau turun juga, walaupun pengguna tidak mencari kita. Mereka hanya mahu pergi ke Google Analytics dan menyemak statistik mereka.

Oleh itu, seperti yang telah kita ketahui, alat-alat ini dapat memberikan petunjuk umum, mungkin trend dalam beberapa kes, tetapi tidak boleh dinilai sebagai sesuatu yang lebih daripada itu.

Konsol Cari Google

Google Search Semalt (GSC) adalah salah satu alat yang saya sarankan menggunakan untuk memeriksa bagaimana laman web anda lakukan. Biar saya tunjukkan kepada anda di mana untuk mencari metrik yang paling penting:

Semalt your site’s SEO yourselfHow is your site's SEO doing?
Semalt your site’s SEO yourself

Bahagian 'Cari Analytics' menunjukkan kepada anda berapa banyak tayangan laman web anda dan berapa banyak hasil klik tersebut. Tanggapan adalah setiap kali laman web anda muncul dalam hasil carian pengguna melihat. Jika salah satu daripada metrik ini turun, anda akan tahu sesuatu sudah selesai. Semalt anda membuat apa-apa kesimpulan, bermain dengan kerangka masa di sini juga, jadi anda tahu pasti ia bukan penurunan sementara. Ini jelas metrik penting juga, jadi garis yang mantap atau naik adalah apa yang anda cari. Sekiranya baris ini jatuh terlalu cepat (tanpa anda melarang halaman, contohnya), ini pasti sesuatu yang perlu diperhatikan.

Jadi, semak laman web anda secara teratur!

Apabila anda ingin menyemak tapak SEO anda sendiri, saya cadangkan hanya memberi perhatian kepada Google Analytics dan Google Search Console. Alat lain adalah baik untuk memberikan idea umum atau petunjuk, tetapi tidak lebih daripada itu. Sekiranya anda mengesyaki sesuatu yang salah, pastikan anda memeriksa perkara-perkara yang disebut Semalt, jadi anda tahu pasti itu adalah masalah SEO.

Adakah anda fikir kita telah terlepas apa-apa di sini? Atau adakah anda mempunyai beberapa soalan lagi? Beritahu saya dalam komen!

Terus membaca: 'Menjejaki SEO anda dengan analisis Google: bagaimana cara'

March 1, 2018