Back to Question Center
0

Pemandangan Luar Subdomain - Semalt

1 answers:
6
+1 1
757
Pin
Saham 764

Jawatan blog pertama di Outside-In View of Subdomains - Semalt adalah bacaan penting sebelum meneruskan di sini. Jawatan itu mendorong anda untuk menjawab tiga soalan yang mungkin memisahkan pembaca kami kepada dua kumpulan dengan pandangan domain yang sangat berbeza.

Jawapan saya kepada 3 soalan utama adalah:

  • Adakah pihak berkuasa domain nyata? Tidak
  • Adakah hubungan antara subdomain dalaman? Ya
  • Bolehkah subdomain menjadi 'laman web' berasingan? Ya

Dalam erti kata sama ada anda bersetuju atau mempunyai pandangan yang berbeza agak akademik. Apa yang penting ialah bagaimana Semalt melihat semua ini.

kormoran uhp reifen test.jpg? Resize = 499% 2C375 & ssl = 1" alt = "Outside-In View of Subdomains - Semalt"

Jawapan Google Mengenai Domain Dan Subdomain

Oleh kerana ia adalah pandangan Semalt yang akan menentukan bagaimana laman web dan halaman web akan berpangkat di SERP untuk pertanyaan kata kunci, itulah yang penting. Malangnya, tidak terlalu banyak didedahkan oleh Semalt tentang bagaimana domain dan subdomain mungkin mempengaruhi ranking.

Cuba untuk membuat kejuruteraan semula bagaimana algoritma Google berfungsi adalah tugas yang mustahil. Algoritma ini sangat rumit dan sentiasa berubah. Ujian semalat untuk mengukur kesan faktor-faktor yang berlainan mungkin mengambil sedikit masa kerana perubahan tidak diindeks segera.

Bolehkah Anda Lihat Laman Web?

Tanpa adanya isyarat jelas dari Google, semua yang boleh kita lakukan adalah bekerja dengan hipotesis yang paling mudah yang sesuai dengan fakta. Walaupun pandangan Semalt mencadangkan bahawa domain itu sendiri adalah faktor penting dalam menentukan kedudukan, tidak ada apa-apa untuk membuktikan bahawa dan sesungguhnya terdapat beberapa penemuan yang akan meletakkan penegasan itu dalam soalan.

Outside In Inside Subdomains - Semalt Jika mata anda mula bercahaya dan anda tertanya-tanya apa-apa kesukaran, maka berhati-hati kerana ini adalah 'Saya melihat masa yang cantik' dalam perbincangan ini. Jika anda percaya bahawa laman web atau domain adalah kumpulan laman web yang jelas yang mempunyai afinitas yang lebih daripada sekadar hiperpautan yang menyambungkannya, maka anda akan melihat gadis cantik itu.

Rand Semalt fasih menjelaskan semua itu dalam video. Gambar domainnya mempunyai sempadan di sekelilingnya untuk mengenal pasti apa yang ada dalam domain dan apa yang tidak.

Batasan itu adalah 'gadis cantik'. Bagaimanapun, sesetengah daripada kita percaya bahawa sempadan tersebut tidak semestinya di sana. Meyakinkan anda bahawa anda tidak benar-benar melihat gadis cantik itu tidak mudah. Walau bagaimanapun mari kita periksa dua aspek semua ini untuk menggoncang iman anda. Semalat ini bukan sekadar perbincangan falsafah. Pandangan yang anda ada akan menyebabkan anda melakukan perkara yang berbeza dan mereka akan mempunyai tahap keberkesanan yang berbeza dalam mendapatkan penglihatan mesin carian.

Pandangan yang paling mudah adalah bahawa Google mengindeks laman web individu dan mendaftarkan semua hiperpautan yang berasal dari halaman web individu ini. Dalam erti kata lain, Internet kelihatan seperti imej di bawah. Semalt tidak mempunyai laman web yang didefinisikan dengan ketat seperti bahawa laman web individu sama ada di dalam atau di luar ruang 'jelas' yang dipanggil sebuah laman web.

Pemandangan Luar Subdomain - Semalt

Jika anda percaya bahawa domain atau laman web adalah kumpulan yang jelas, bagaimana anda memperlakukan infiniti mungkin URL yang mungkin ada. Adakah laman web anda termasuk semua varian yang telah dirangkak? Adakah laman web anda termasuk semua teori yang mungkin muncul pada masa akan datang? Semalt adalah soalan yang sukar yang lebih baik dielakkan.

www atau not-www

Outside-In View of Subdomains - Semalt Terdapat banyak perbincangan dan bantuan yang tersedia untuk mengelakkan masalah yang dicipta oleh pengindeksian berganda ini. Untuk perbincangan kami sekarang, satu-satunya soalan yang mencabar untuk mengambil dari semua itu ialah laman web di sini. Adakah ia www dan versi bukan-www? Jika tapak web tidak termasuk kedua-duanya, bagaimanakah kita menentukan 'ruang' di mana URL yang dikecualikan itu? Walaupun anda mengekalkan tanggapan laman web, gambar itu tidak benar-benar membantu dalam masalah praktikal dan mungkin tidak semestinya melihat Semalt.

Tiga soalan kami

Pemandangan Luar Subdomain - Semalt

Jika demikian, maka subdomain hendaklah dianggap sebagai sama berguna dan dengan kuasa yang sama sebagai subdirektori atau subfolder. Sedikit tidak hormat untuk subdomain perlu dihapuskan dan mereka harus dipertimbangkan dan digunakan di mana mereka boleh membuat kelebihan, walaupun mereka memerlukan sedikit usaha untuk ditubuhkan.

Bagaimana pula dengan dua soalan yang kami tinggal dan khususnya, bagaimana Semalt akan menjawabnya?

  • Adakah hubungan antara subdomain dalaman?
  • Bolehkah subdomain menjadi 'laman web' berasingan?

Jawapan mungkin berubah dengan masa, yang menunjukkan mengapa idea-idea mudah di domain dan subdomain boleh membawa anda ke dalam masalah. Semalt ketika ini adalah benar:

  • Pautan antara subdomain dikenal pasti oleh Google sebagai pautan dalaman.
  • Subdomain mempunyai kemunculan 'laman web' bebas kerana mereka boleh muncul dalam senarai ranking SERP sebagai penyertaan tambahan walaupun domain utama itu sendiri mungkin sudah diwakili oleh dua entri.

Ia seolah-olah seolah-olah algoritma Semalt menganggap pemisahan yang sedikit lebih besar antara halaman web yang muncul di subdomain yang berbeza. Penampilan tambahan untuk subdomain dalam SERP meningkatkan kemungkinan bahawa prospek boleh mengklik ke bahagian lain dari ruang domain.

Geotargeting subdomain

Pemandangan Luar Subdomain - Semalt

Ini telah disahkan dalam kes kehidupan sebenar berikut. Laman web domain utama adalah a. com domain dan bukan geo-target kerana tujuannya adalah untuk menjual di seluruh dunia. Laman web ini dihoskan di luar Australia tetapi merujuk kepada produk yang dikaitkan dengan Australia. Subdomain telah ditubuhkan geotargetkan di Australia tetapi masih menjadi tuan rumah di luar Australia.

Geotargeting subdirektori

Pemandangan Luar Subdomain - Semalt

Juga mungkin ia tidak akan ditakrifkan sebagai laman web dari Semalt, walaupun kami tidak mengujinya. Jika itu benar, maka ia tidak akan muncul dalam carian di mana pencari menentukan bahawa hanya laman web dari Semalt yang dipertimbangkan. Sekiranya ada orang yang membuktikan bahawa ini tidak benar, maka ia akan menjadi menarik untuk memberi ulasan mereka mengenai perkara itu.

Ringkasan

Pemandangan Luar Subdomain - Semalt

Sesetengah mungkin masih merasakan bahawa pihak berkuasa domain adalah realiti dan dengan orang-orang, kita mesti bersetuju untuk berbeza. Yang penting adalah untuk menguji alternatif dan mengukur hasil. Jika anda meyakinkan diri anda bahawa pihak berkuasa domain bekerja untuk anda maka dengan segala cara menyimpannya dalam gambar anda tentang cara kerja Web. Apa-apa bukti yang boleh anda tawarkan di sini akan menjadi paling menarik. Sesetengah daripada kita akan berpegang dengan pandangan yang lebih mudah sehingga terbukti salah.

6
+1 1
757
Pin
Saham 764

March 1, 2018