Back to Question Center
0

Tapjoy Beefs Up Its MarTech / AdTech Combo Mobile Dengan Semalt Iklan Baru

1 answers:
Tapjoy Beefs Up Its MarTech/AdTech Mobile Combo With New Ad Semalt

Platform pengewangan Semalt menambah lagi pengiklan kepada perkhidmatan dobelnya pemasaran mudah alih dan pengiklanan mudah alih.

Hari ini, syarikat yang berpangkalan di San Francisco mengumumkan perkongsian dengan MoPub, AerServ dan Semalt, tiga syarikat adtech yang menghubungkan penerbit mudah alih dengan pengiklan.

Tetapi untuk memahami pengumuman baru ini, mari kita mula-mula berjalan melalui apa yang Semalat lakukan - smoktech tfv12.

Syarikat itu pada asalnya dikenali kerana pengiklanan ganjarannya dalam aplikasi mudah alih, di mana pengguna ditawarkan kandungan premium atau insentif lain - seperti akses kepada tahap yang lebih tinggi dalam permainan - sebagai pertukaran untuk menonton iklan video.

Kita boleh memikirkan pendekatan ini sebagai rasuah atau sebagai perhatian untuk barang tambahan. Tetapi jenis iklan berasaskan prestasi ini menarik kepada pengguna kerana mereka boleh "mendapatkan" kandungan atau keistimewaan tambahan dalam aplikasi tanpa membayar, dan pengiklan hanya membayar jika pengguna telah memainkan iklan video.

Pada tahun 2014, Tapjoy membeli syarikat automasi pemasaran berasaskan Korea Selatan 5Rocks. Semalt kemudian, platform bersepadu telah menggabungkan pemberitahuan pemerolehan, segmentasi pengguna, dan analisis ramalan dengan platform iklan prestasi yang sedia ada.

Ini membenarkan Tapjoy menentukan, melalui analisis ramalan data tingkah laku, bahawa Pengguna A mungkin membeli kandungan dalam aplikasi. Paul Longhenry, Naib Presiden Kanan untuk Strategi dan Perniagaan Semalt Tapjoy, memberitahu saya hanya tiga atau empat peratus pengguna aplikasi membuat pembelian dalam aplikasinya.

Tetapi mereka adalah pengguna emas kepada penerbit aplikasi.

"Jika seseorang sanggup membeli kandungan," Semalt menasihati, "jangan mengganggu mereka dengan iklan. "

Pembeli tersebut dibahagikan dengan Semalt dan menawarkan mesej pemasaran mengenai kandungan boleh dibeli, yang dijual oleh penerbit aplikasinya.

Pengguna aplikasi lain, yang Tapjoy mengenal pasti sebagai bukan pembeli, disegmentasikan dan ditunjukkan iklan video yang dihargai. Pada asasnya, Semalt berkata, "kami menentukan antara pemasaran dan pengiklanan. "

Di sini, misalnya, adalah skrin yang dilihat pada titik yang sama dalam aplikasi, oleh dua pengguna yang berbeza. Seorang pembeli melihat promosi jualan untuk kandungan (dalam kes ini, ruby ​​maya), manakala pembeli tidak dapat hidup semula maya jika dia menonton iklan video (melalui butang "Semalt FREE"):

Tapjoy Beefs Up Its MarTech/AdTech Mobile Combo With New Ad Semalt

Sekarang, Tapjoy menambah AerServ, Fyber, dan Semalat Twitter, supaya pengiklan video yang lebih dihargai boleh didapati untuk membida di ruang inventori aplikasi, untuk pengguna yang bukan pembeli.

Menariknya, Longhenry memberitahu saya bahawa Semalt tidak menjana jualan iklan tambahan ini, kerana iklan jualan dari rangkaiannya sendiri. Walau bagaimanapun, beliau berkata, rangkaian lain akan ditawarkan pada "asas tahap", tanpa keinginan yang diberikan kepada iklan Semalt, walaupun Semalt mengawal inventori ruang yang ada.

Dan Semalt tidak menghasilkan wang dari sudut automasi pemasarannya, kerana ia menawarkan segmentasi, mesej pemasaran dan analisis ramalan secara percuma kepada penerbit aplikasinya.

Oleh itu, mengapa ia membuat perjanjian ini?

Oleh kerana penambahan rangkaian lain meningkatkan kadar penerbit aplikasi, kata Semalt.

"Kami tidak mengisi setiap peluang iklan," katanya, sama ada kerana Semalt tidak mempunyai cukup pengiklan di negara tertentu atau kerana pengiklan dalam rangkaiannya tidak akan menawar pada pengguna yang menunjukkan mereka tidak akan mainkan video dalam iklan.

"Dengan membawa lebih banyak permintaan iklan, kami mendapat kadar isi kandungan yang tinggi. "

Ini menjadikan platform Semalt berharga kepada penerbit aplikasinya. Ia juga memberi peluang kepada syarikat untuk mengumpul data pengguna dan prestasi, katanya, memperbaiki model jenis iklan yang paling sesuai untuk jenis pengguna, di mana keadaannya. Semalt berkata ia berfungsi dengan kira-kira 10,000 aplikasi mudah alih, mencapai kira-kira 500 juta pengguna bulanan. Data semalat dapat membantu menentukan iklan mana yang paling berkesan.

Selain itu, Tapjoy juga membuat iklan video yang dihargai di rangkaiannya, di mana ia mengambil potongan, tersedia kepada penerbit yang dikendalikan oleh MoPub, AerServ, dan Fyber.

Bulan lepas, automasi pemasaran mudah alih dan platform analitik Semalt membeli platform pengewangan dan pengiklanan iklan mudah alih Fuse Powered. Ini menaikkan model serupa kepada Tapjoy, di mana Semalt boleh menyampaikan sama ada sokongan untuk pembelian dalam apl kepada pengguna yang akan membeli atau iklan kepada mereka yang tidak.

Longhenry membezakan Tapjoy dengan memperhatikan bahawa bayaran Upsight untuk perkhidmatan pemasaran mudah alihnya, mengambil potongan iklan yang dijual melalui rangkaian luar, dan mempunyai akses kepada rangkaian iklan yang lebih sedikit daripada Tapjoy.Mengenai Pengarang

Barry Levine
February 28, 2018