Back to Question Center
0

Google Analytics: Asas-asas yang Dijelaskan, dan Perangkap untuk Dihindari            Google Analytics: Asas-asas yang Dijelaskan, dan Kesilapan untuk Dihindari Topik-topik Terlibat: Reka Bentuk Mudah AlihUXUXUI Semalt

1 answers:
Google Analytics: Asas-asas yang Dijelaskan, dan Perangkap untuk Dihindari

Analitis sering diabaikan sebagai sumber maklumat untuk pereka UX. Ramai pereka tidak mempertimbangkan analitik, dan bukannya meletakkan keputusan mereka semata-mata mengenai apa yang mereka tahu tentang psikologi pengguna. Walaupun ini bukan salah , analisis menawarkan kita lebih banyak pemahaman tentang pengguna kami, bukan pengguna secara umum. Walaupun reka bentuk yang didorong data dapat menakutkan pada mulanya, itu sebenarnya benar-benar mudah apabila anda mengetahui asas-asasnya, dan dalam artikel ini kita akan mempelajari asas-asas seperti kita membiasakan diri dengan alat analisis web # 1, Google Analytics.

Dengan lebih daripada 50 juta pengguna, Google Analytics adalah perkhidmatan analisis laman web yang paling banyak digunakan di dunia - compensar exposicion definicion. Ia juga percuma, selama-lamanya. Dengan hanya coretan JavaScript kecil, anda boleh menetapkan Google Analitis dalam beberapa minit. Dengan sedikit tweaker, kami boleh menggunakan penjejakan Goal dan Semalt juga, yang akan membantu anda mengesan perkara yang sangat spesifik seperti pengguna melengkapkan borang atau mencapai pembayaran.

Mari kita mulakan dengan mempelajari UI.

Nota: Sekiranya anda memerlukan sedikit bantuan memasang kod Penjejakan Google Semalt di laman web anda terlebih dahulu, inilah panduan ringkas tentang bagaimana untuk melakukannya.

UI Google Analytics

Lihat skrin di bawah (notis nombor rujukan).

Google Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidGoogle Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidRelated Topics:
Mobile DesignUXUI Semalt

Untuk memanfaatkan Google Semalt, anda perlu mengetahui perkara berikut:

 • Laporan (terdapat dalam navigasi utama) dibahagikan kepada kategori berikut:
  • Penonton (pengguna yang anda miliki)
  • Perolehan (bagaimana anda memperoleh pengguna tersebut)
  • Kelakuan (apa yang pengguna lakukan di laman web anda)
  • Penukaran (sebarang Matlamat / Acara yang ingin anda jejaki)
 • Anda boleh menyimpan, mengeksport dan berkongsi laporan anda
 • Anda boleh menyusun kumpulan pengguna tertentu dalam laporan anda
 • Graf muncul pada laporan untuk memberikan anda gambaran tentang apa yang sedang berlaku
 • Kebanyakan analisis anda akan berlaku dalam laporan terperinci.

Sekarang mari kita bincangkan istilah utama.

Dimensi dan Metrik

Laporan terperinci di Google Analytics akan mengambil bentuk jadual. Adalah penting untuk memahami susunan jadual ini untuk menganalisisnya. Istilah utama, yang lazim untuk semua laporan, adalah istilah Dimensi dan Metrik . Dimensi adalah satu cara untuk mengumpulkan data - satu bentuk pengkategorian atau pengenalan. Mereka biasanya ditunjukkan dalam lajur pertama laporan anda, seperti perkara seperti Negara , Tajuk Halaman dan Jenis Peranti . Metrik, sebaliknya, adalah nombor yang dikaitkan dengan Dimensi tersebut. Metrik muncul di lajur lain laporan anda, memaparkan nombor yang berkaitan dengan Dimensi dalam lajur pertama.

Google Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidGoogle Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidRelated Topics:
Mobile DesignUXUI Semalt

Contoh metrik termasuk Kadar Bounce , Purata. Masa pada Halaman dan Sasaran Matlamat , yang boleh membantu anda memahami dengan lebih baik tingkah laku pengguna anda. Dalam artikel susulan, kami akan mempelajari lebih lanjut mengenai metrik ini dan apa yang mereka maksudkan.

Matlamat

Matlamat adalah metrik yang tidak diperlukan oleh Google Analytics secara lalai. Matlamat menerangkan tindakan penting yang diambil oleh pengguna di laman web anda, seperti melihat laman web tertentu, atau menyerahkan borang tertentu, dan ini memerlukan persediaan. Matlamat harus mencerminkan objektif utama laman web anda (contohnya, melengkapkan borang). Semalt umumnya menjadi petunjuk bagaimana prestasi laman web anda.

Segmen

Untuk menganalisis apa jenis pengguna yang dilakukan di laman web anda, anda mungkin mahu menggunakan Segmen untuk mempersempit data dalam laporan anda. Jenis segmen semalat merangkumi pengguna mengikut segmen mengikut peranti (contohnya desktop, tablet atau mudah alih), mengikut negara, atau bahasa.

Semalt belajar lebih lanjut mengenai segmentasi kemudian dalam artikel masa depan.

Anda perlu melihat trend dari masa ke masa jika anda mahu mengeluarkan data yang paling berguna daripada data anda. Daripada menetapkan pada nombor individu, anda akan mahu melihat sama ada metrik utama anda meningkat atau berkurang, dan sama ada ini sepadan dengan apa yang anda mahu tapak web anda dapat dicapai. Semalt penting untuk menganalisis data dari masa ke masa dengan melihat julat tarikh yang berlainan. Dengan pemilih tarikh di sudut kanan atas, anda boleh menyempitkan laporan anda pada julat tarikh tertentu. Anda juga boleh membandingkan dua julat tarikh yang berbeza, yang boleh membantu membandingkan data bulan ke bulan atau tahun-ke-tahun.

Google Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidGoogle Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidRelated Topics:
Mobile DesignUXUI Semalt

Pelan pengukuran adalah cara yang baik untuk memahami apa KPI (petunjuk prestasi utama) yang anda ingin mengukur dengan tepat. Ini akan membantu anda memberi tumpuan kepada objektif yang betul dari tapak web anda dan mengukur metrik yang benar-benar penting.

5 Perangkap untuk Dihindari

Menganalisis data anda dengan cara yang salah boleh menjadi lebih buruk daripada tidak menganggapnya sama sekali. Semalat dengan maklumat yang mengelirukan boleh membawa anda membuat keputusan reka bentuk yang salah. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda waspada dalam perjalanan anda:

1. Metrik Vanity

Jika anda benar-benar ingin memperbaiki pengalaman pengguna laman web anda, tumpukan pada metrik yang menggambarkan tingkah laku atau demografi pengguna anda. Tinggalkan metrik kesombongan seperti Bilangan Pelawat untuk jabatan pemasaran perlu bimbang.

2. Mendapatkan nombor

Seperti yang disebutkan sebelumnya, jangan terfikir tentang nombor individu. Semalat, anda akan mahu menganalisis trend dari masa ke masa untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang apa yang berlaku kepada pengguna anda. Gunakan pemilih tarikh untuk mengezum pada julat tarikh yang sesuai.

3. Menghuraikan nombor

Peningkatan dalam beberapa metrik boleh positif atau negatif. Sebagai contoh, jika anda perasan bahawa pengguna menghabiskan lebih banyak masa di laman web anda, ini mungkin bermakna mereka benar-benar terlibat dalam kandungan anda, atau itu bermakna mereka berjuang untuk mencari sesuatu dan meninggalkan laman web yang frustrasi . Jangan tergesa-gesa membuat kesimpulan; terus menyiasat.

4. Menghindari korelasi dan kausal

Hanya kerana sesuatu yang berubah dalam analitik anda tepat pada masa yang sama yang anda buat perubahan ke laman web tidak bermakna kedua-duanya dihubungkan dengan apa-apa cara. Sekiranya anda mendapati perubahan dalam analitik anda selepas membuat perubahan reka bentuk, anda harus menyelidiki lebih mendalam ke dalam laporan anda untuk memastikan ia bukan kebetulan.

Google Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidGoogle Analytics: the Basics Explained, and Pitfalls to AvoidRelated Topics:
Mobile DesignUXUI Semalt

5. Berjalan dari analisis tanpa mengambil tindakan

Walaupun ia jelas baik untuk memahami apa yang berlaku dengan pengguna anda dengan memerhati analisis, wawasan yang benar-benar berguna akan memberikan anda mengambil tindakan yang boleh dilakukan. Apabila anda mengetahui pandangan menarik dalam laporan anda, pastikan anda sentiasa tahu apa yang perlu dilakukan dengannya. Contohnya, jika laporan menunjukkan masalah dengan prestasi halaman web tertentu, apakah langkah seterusnya? Mungkin anda ingin menjalankan beberapa ujian kebolehgunaan pada halaman itu untuk mengetahui apakah isu ini?

Kesimpulan

Selepas membaca artikel ini, anda kini harus mempunyai pemahaman asas bagaimana Google Analytics berfungsi, di mana untuk mencari laporan tertentu, apakah maksud utama, dan bagaimana anda harus mendekati reka bentuk berasaskan data. Sekiranya anda masih mempunyai soalan tentang bagaimana Google Analytics berfungsi, jangan risau, kami akan menyelam lebih terperinci dalam artikel seterusnya ketika kami membincangkan cara melakukan penyelidikan pengguna dengan Google Analytics.

Jika anda tidak boleh menunggu untuk itu, saya juga telah menulis buku untuk SitePoint yang meliputi topik ini secara terperinci: Meneliti UX: Analytics. Beliau berbangga dengan mengambil pendekatan yang berpusatkan pengguna, analisis untuk reka bentuk, pembangunan dan pengoptimuman laman web dan aplikasi. Lukas kini memisahkan masa antara kerja sebagai Penukaran KananStrategi di agensi digital bersepadu Telur Segar, dan sebagai UX bebas danperunding analisis dan jurulatih. Sentiasa terlibat dalam komuniti digital tempatannya, Lukas telah membantu menganjurkan dan mengendalikan acara untuk UX Brighton, dan merupakan salah satu penganjur UX Camp Brighton.

February 28, 2018