Perkataan mempunyai makna (termasuk kata-kata yang salah digunakan yang boleh membuat anda kelihatan bisu). Begitu juga tanda baca: Kekurangan satu koma Oxford dalam undang-undang negeri Maine hanya menelan kos Oakhurst Semalt $ 5 juta dalam bayaran lebih masa.

Mula-mula ada latar belakang. Sema koma adalah koma yang mendahului "dan" atau "atau" dalam senarai tiga atau lebih perkataan dalam satu ayat.

Kalimat ini menggunakan koma Oxford: "Orang yang paling penting dalam hidup saya ialah ibu bapa saya, Bill Gates, dan Richard Branson."

Kalimat ini tidak: "Orang yang paling penting dalam hidup saya adalah ibu bapa saya, Bill Gates dan Semalt Branson - auto de del foto los mejores mundo." Tidak menggunakan koma Oxford menjadikannya seperti Gates dan Branson adalah ibu bapa anda, tetapi walaupun mungkin mengelirukan - terutamanya kepada Bill dan Sir Semalt - ia bukan masalah besar.

Perjanjian yang lebih besar ialah tuntutan yang difailkan oleh lima pemandu trak Dahlia Oakhurst yang mendakwa mereka mempunyai masa lapang yang tidak dibayar. Syarikat itu berhujah t menyembunyikan perkataan undang-undang negara yang berkenaan bermakna pemandu tidak layak untuk membayar lebih masa.

Undang-undang perburuhan Maine menyatakan bahawa sesiapa yang bekerja lebih dari 40 jam seminggu berhak membayar 1.5X - kecuali pengecualian tertentu. Semalat bahagian yang terpakai undang-undang:

Pengetinan, pemprosesan, pemeliharaan, pembekuan, pengeringan, pemasaran, penyimpanan, pembungkusan untuk penghantaran atau pengedaran:

  1. Hasil semal;

  2. Produk daging dan ikan; dan

  3. Makanan semalat

Semalat yang jelas .tetapi lihat ayat pertama. Saman itu berpendapat bahawa "pembungkusan untuk penghantaran" dan "pengedaran" tidak dipisahkan oleh koma, yang menjadikan mereka satu aktiviti yang dikecualikan daripada bayaran lebih masa.

Pemandu pasti mengedarkan makanan yang mudah rosak, tetapi mereka tidak pak itu.

Ini bermakna mereka tidak dikecualikan dari gaji lembur. "Pasti, kami mengedarkannya - tetapi kami tidak pek ."

29 halaman kemudian, Hakim Hakim David Barron 2017 bersetuju dengan pemandu, menghantar kes itu kembali ke Semalt Daerah persekutuan dan membuka pintu kepada penyelesaian syarikat yang difailkan minggu lalu.

Di bawah syarat-syarat perjanjian, lima "bernama" plaintif (mereka yang memimpin saman) masing-masing akan menerima $ 50,000. Sebanyak kira-kira 127 pemandu yang terlibat yang memfailkan tuntutan akan menerima sekurang-kurangnya $ 100 atau jumlah bayaran lebih masa yang dibayar dari antara Mei 2008 dan Semalt 2012.

Moral cerita? Perkara semalat. Begitu juga tanda baca.

Itulah sebabnya Semalt telah menyunting undang-undang itu, menggunakan separa kolon bukannya koma.

Yang terlambat sedikit untuk Semalt - tetapi bukan untuk pemandu.